Kалкулатор на бременост по недели и месеци

Традиционално „датумот“ за раѓање се одредуваше 280 дена или 40 недели од денот на последната менструација. Но праксата покажува дека само околу 5% од бебињата се раѓаат на овој датум! Научните студиите покажаа дека терминот за раѓање варира и до 5 недели. ПЕТ НЕДЕЛИ !!! Тоа се неделите во периодот од 37-ма недела и 0 дена до 41-ва недела и 6 дена рачунато од првиот ден на последната менструација. Подолу ќе најдете лесен и едноставен калкулатор со кој може да ги пресметате сите значајни датуми во вашата бременост.

До неодамна се сметаше дека ризикот при раѓањето во периодот 37-42 недели е подеднаков. Но податоците покажуваат дека раѓањето е најмалку ризично ако се случило во периодот од почетокот на 39-та недела до крајот на 40-та недела. Денес петте недели на термин ги означуваме како:
1. Ран термин (37 недели и 0 дена – 38 недели и 6 дена)
2. Полн термин (39 недели и 0 дена – 40 недели и 6 дена)
3. Доцен термин (41 недела и 0 дена – 41 недела и 6 дена
Ако треба да го бираме денот за раѓање го бираме периодот на полн термин.
Подолу се пресметани сите ваши бремени недели а секоја бремена недала има линкови за понатамошни информации.

Датумите за раѓање имаат и практична цел бидејќи овозможуваат навремена интервенција од страна на докторите. Иако исчекувањето понекогаш може да биде фрустрирачко, вие може да бидете сигурни дека датумот на породување ќе ја исполни својата цел и ќе помогне бебето да се роди силно и здраво. Горниот калкулатор на бременост е наменет токму за оваа цел.