Охрид | ПЗУ Захариевски

Гинекологија Акушерство

Како да се препознае ракот на дојка

Дали грутката во дојка може да крие рак на дојка

Може, но најважно е да се знае дека кај помладите жени, грутката најчесто не е предизвикана од рак и обично е бенигна (циста или инфекција).

Многу ретко таа е предизвикана од сериозно заболување како ракот на дојката.

Како да се открие која промена е опасна

Шансите се секогаш дека најчесто се работи за безопасни промени. Бенигните промени се обично мазни, добро ограничени и подвижни, додека малигните се најчесто потврди, со нејасни и неправилни рабови, помалку и сосема неподвижни, односно фиксирани со соседното ткиво на дојката. На сликата се опишани и други сомнителни знаци кои треба да сигнализираат дека можеби се работи за сериозно заболување и дека треба да се закаже преглед кај вашиот доктор.

 

Што да правам ако почувствувам грутка во дојката

Ако почувствувате грутка во дојката треба веднаш да закажете преглед и консултација кај вашиот доктор. Тој ке одреди дали се работи за бенигна или сомнителна грутка која треба понатаму да се проверува со биопсија. Пред да ве прегледа, докторот најчесто ќе ве праша:

Кога првпат ја забележавте грутката?

Дали чувствувате болка во дојките?

Дали постои исцедок од брадавицата?

Кога е датумот на последната менструација (ако има менструални циклуси)?

Дали примате хормонски лекови (контрацептивни таблети или менопаузална хормонска терапија)?

Дали претходно имало грутки во градите?

Дали некој од вашето семејство имал рак на градите?