Охрид | ПЗУ Захариевски

Гинекологија Акушерство

Kалкулатор за боди мас индекс

Влијание на телесните маснотии врз здравјето

Некогаш се мислеше дека мастите се пасивни и служат само за складирање на вишокот енергија во нашите тела. Сепак, докажано е дека тие се активни и произведуваат различни хемикалии и хормони кои можат да навлезат во крвотокот и понекогаш да бидат штетни за здравјето. 

 Мастите се дистрибуираат низ телото, најмногу под кожата, но и длабоко во телото, опкружувајќи ги сите внатрешни органи. Оваа длабока форма на маснотии е позната како висцерална маст и произведува многу поголема количина на непожелни материи во споредба со поткожното масно ткиво, поради што е позната како „токсична маст“. 

Така на пример, висцералните масти лачат хемикалии наречени адипокини, кои во одредени сценарија може да предизвикаат отпорност на инсулин во црниот дроб и во мускулите низ телото. Ова му отежнува на телото ефикасно да ги обработува јаглехидратите и може да доведе до дијабетес тип 2. Висцералните масти се исто така поврзани со повисоко ниво на  триглицериди и ЛДЛ холестерол во крвта. Овие типови на масти придонесуваат за блокирање на артериите и предизвикуваат срцев или мозочен удар.

Последици од длабоки масти, рефлектирани преку вишок тежина, зголемен индекс на телесна маса и поголем обем на половината (струкот)

Вишокот тежина е тесно поврзан со зголемен ризик од неколку сериозни здравствени состојби:

  • Дијабетес тип 2
  • Срцева болест
  • Одредени видови на рак (езофагус, панкреас, дебело црево, дојка)
  • Безалкохолна масна болест на црниот дроб
  • Висок крвен притисок
  • Болест на жолчното кесе
  • Гихт
  • Нарушена плодност
  • Болка во долниот дел на грбот
  • Остеоартритис

Нашето здравје зависи од многу фактори, особено од прекумерната тежина и распределбата на мастите во телото. Ако мастите се наоѓаат внатрешно, тоа значи дека имаме висцерална или токсична маст која произведува штетни материи. Справувањето со висцералните маснотии за среќа е исто како и справувањето со други масти – со намалување на тежината.

Како да го процените вашиот ризик

Ова лесно се прави со одредување на индексот на телесна маса (БМИ) и мерење на обемот на половината. Обемот на половината дава јасна слика за ризикот од болести поврзани со токсичните масти бидејќи директно укажува на присуство на маснотии околу внатрешните органи, поточно присуство на висцерална или токсична маст.

Односот на половината и висината дава индикација за тоа дали дистрибуцијата на маснотиите е централизирана (околу стомакот и внатрешните органи, кога обемот на половината е над 50% од висината), што е помалку здраво, или дали мастите се рамномерно распоредени низ телото (кога обемот на половината е помалку од 50% од висината), што се смета за поздраво.

Општо земено, овие две мерки даваат вредни информации за дистрибуцијата на маснотиите во телото.

Важно е да знаете дека вишокот килограми не секогаш значи лошо здравје, исто како што недоволната тежина не гарантира добро здравје. Урамнотежената исхрана и физичката активност го подобруваат нашето здравје и целокупната благосостојба.

За посеопфатна проценка на здравјето, покрај БМИ и обемот на половината, лекарите земаат предвид и други фактори како што се крвниот притисок, нивото на холестерол, начинот на живот, семејната историја и медицинската историја.

Дали е неопходна грижа за малата телесна тежина?

Апсолутно. Недоволното телесно масно ткиво носи и здравствени ризици. Слично на опасностите од носење прекумерна тежина, нивото на ризик се интензивира колку повеќе отстапуваме од границите на здрава тежина.

Иако вишокот маснотии може да биде штетен, од клучно значење е да се препознае дека одредена количина на масти е од суштинско значење за нашата оптимална благосостојба. Мастите служат како заштитно перниче и изолација од ниски температури. Понатаму, телото се потпира на мастите за производство на есенцијални витамини и хормони. Всушност, мастите делуваат како резервоар за клучните витамини и минерали и играат фундаментална улога во правилното функционирање на нервите.

Ако имате недоволна тежина, препорачливо е да се консултирате со лекар.